Notícies

PlanetAcció: aprendre i actuar per un model alimentari més just

De la teoria a la pràctica: així treballem la sobirania alimentària a les aules.

Aquest curs 2024/2025, més de 400 alumnes i 25 docents de 9 centres educatius de secundària estan treballant per entendre i transformar el sistema alimentari a través de PlanetAcció. Aquesta ini/ciativa interdisciplinària convida alumnat, professorat i famílies a reflexionar i actuar sobre qüestions com la sobirania alimentària, els hàbits alimentaris, els impactes socials i ambientals de l’alimentació, l’ecofeminisme i el malbaratament alimentari.

Aprendre a transformar la comunitat

A través de l’assignatura d’Aprenentatge i Servei Comunitari (ApSC), l’alumnat de 3r i 4t d’ESO no només adquireix coneixements crítics, sinó que també desenvolupa accions amb un impacte real a la seva comunitat. Aquest enfocament permet als joves comprendre que les seves decisions alimentàries quotidianes poden generar un canvi positiu en el seu entorn.

Aquest curs, el projecte es desenvolupa de manera presencial a:

📍 Ciutat Vella: Institut Escola Sant Felip Neri, Institut Escola Elisabets, Institut Verdaguer
📍 Nou Barris: Institut Flos i Calcat
📍 Les Corts: Institut Les Corts
📍 Gràcia: Institut Vila de Gràcia
📍 Horta-Guinardó: Institut Francisco Goya
📍 Santa Coloma de Gramenet: Institut Les Vinyes

A l’aula: investigació, acció i experiències vivencials

Cada centre treballa les temàtiques del projecte a través de 4 itineraris formatius diferents, adaptats a la seva realitat i necessitats. Aquest any, l’alumnat està aprenent mitjançant:

💡 Dinàmiques a l’aula: activitats interactives per descobrir els secrets de la indústria alimentària, els mecanismes de manipulació del consum i les alternatives per un model més just.

🍎 Sessions d’investigació: anàlisi dels hàbits alimentaris a través de la formulació de preguntes per a una enquesta sobre els hàbits alimentaris dels i les adolescents de tot Catalunya.

🛒 Sortides d’anàlisi de consum: visita a supermercats per examinar l’impacte ambiental i social dels productes i la influència de la publicitat en les decisions de compra.

👩‍🍳 Tallers de cuina sostenible: elaboració de receptes saludables i de baix impacte ambiental, posant en pràctica criteris de sobirania alimentària, temporada, proximitat i malbaratament.

🌱 Tallers vivencials: activitats pràctiques per comprendre els impactes de l’alimentació en la salut, el medi ambient i les desigualtats globals, així com explorar alternatives sostenibles.

🗣 Sessions de comunicació: aprendre a transmetre missatges clars i efectius sobre els aprenentatges i accions del projecte, mitjançant formats com podcasts, articles o xarxes socials.

💪 Accions de servei a la comunitat: iniciatives liderades per l’alumnat per retornar l’aprenentatge a l’entorn, com campanyes de sensibilització, tallers a primària o col·laboracions amb entitats locals.

Un projecte en creixement

Cada any, més centres educatius se sumen a PlanetAcció i fan créixer aquesta xarxa educativa transformadora. Seguirem compartint experiències, reflexions i accions per avançar cap a un sistema alimentari més just i sostenible!

Si vols saber-ne més, segueix-nos i descobreix com portar aquests aprenentatges a la teva aula!